Agenda

Heytze, Meijer & van Ruller

– GECANCELD –
Maartje Meijer maakt muziek van poëzie. Net zoals de beste gedichten zijn haar liedjes op de huid geschreven, hyperpersoonlijk, en tegelijkertijd totaal universeel. Met een lenige, lichte, loepzuivere stem die geheimen kan fluisteren, jubelen als de voorzangeres van een engelenkoor en fladderen als een panische vogel op zoek naar een uitgang, geeft ze de gedichten adem en muziek – de natuurlijke ouders van de poëzie, volgens Gerrit Komrij.
De wereldberoemde gitarist Jesse van Ruller treedt op als een tussenpersoon die de hele voorstelling extra lucht en kleur geeft – hij is de dragende brug tussen de dichter en de zangeres. Zoals een dichter zou kunnen schrijven over muziek, zo speelt Van Ruller poëzie. Door de combinatie van zang en piano, gitaar en voordracht op een tapijt van muziek wordt Ik wilde je iets moois vertellen een ode aan de klank en een lofzang van het woord – een warm bad voor de geest.
Over de gedichten van Ingmar Heytze werd eerder liefkozend opgemerkt dat ze stinken naar muziek. ‘Daar zit wel wat in,’ reageert de dichter. ‘Al mijn regels en zinnen zijn ingebed ritme en klank. Die moeten al in het eerste idee voor een nieuw gedicht aanwezig zijn, anders kom ik niet eens op het idee om er een gedicht van te maken. Daarbij was ik, zoals veel dichters, het liefst muzikant geweest. Poëzie is voor mij de beste manier om in de buurt van muziek te komen, en tegelijkertijd een van de mooist denkbare excuses om met zulke topmuzikanten als Meijer en Van Ruller op te mogen treden.’
Ik wilde je iets moois vertellen bevat liedjes op basis van gedichten van Toon Tellegen, Remco Campert, Herman Gorter, Joost Zwagerman, Ramsey Nasr, Rutger Kopland en Annemarie Estor – niet geheel toevallig ook dichters die Heytze graag leest – en gedichten van Heytze die iets met die liedjes te maken hebben. Bijna alle dichters die Meijer had uitgezocht voor haar composities, zijn als directe invloed in Heytze werk terug te vinden. Maartje: ‘Toen we mijn liedjes en Ingmars gedichten bij elkaar legden om te kijken of e bij elkaar pasten, vielen grote delen meteen als een legpuzzel in elkaar.’ Heytze: ‘Als Maartje “Een streep” van Toon Tellegen zingt, kan ik daar als het ware op antwoorden met “Wisselgeld”, een eigen gedicht waarin de hoofdpersoon, net als iedereen in dat gedicht van Tellegen, ook een streep trekt waar hij nooit overheen wil gaan – om dat vervolgens natuurlijk toch te doen.’
Ik wilde je iets moois vertellen is zo’n samenwerking die je vooraf niet verzint, maar achteraf even organisch als onvermijdelijk blijkt. Het is programma van intieme klasse, die wordt gedragen door de tastbare chemie tussen zangeres, dichter en gitarist.
Maartje Meijer: composities, zang, piano
Ingmar Heytze: poëzie, voordracht
Jesse van Ruller: gitaar
De bal is in de wolken (live in het Beauforthuis Austerlitz)

 

Donderdag 3 december
19:00 deuren open
20:15 showtime
Tickets: € 15 / 10
Ticketlink
(alleen online, geen kaartverkoop aan de deur)

Muziek. Dat gaat ons door deze tijden heen slepen. En daarom vanaf 23 oktober wekelijks live muziek in MidWest. Van Jazz tot Singersongwriter, van Electronic tot Klassiek van Pop tot Poetry. Een klein en fijn concert op onze gymzaalvloer.

Corona richtlijnen:
Bij het concert is er in kader van de Coronarichtlijnen plek voor 25 gasten. Hierbij houden we rekening met de voorgeschreven 1,5 afstand.

Terug naar agenda overzicht

Ik wil MidWest-nieuws!


Email
Voornaam
Achternaam
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer iets in MidWest.