Nieuws

MidWest in Raadscommissie Financien

“Beste raadsleden,

We hebben het hier vanmiddag over de juridische second opinion van het zogenaamde midwesttrustmodel. Maar MidWest is meer dan een gebouw op een lijst van de afdeling vastgoed. Het is een onderdeel van een beweging in Amsterdam West die ingezet is sinds 2010. En voor een goede afweging is deze context cruciaal”.

 

Schermafbeelding 2015-11-24 om 00.30.21

 

Beste raadsleden,

Mijn naam is Anita Groenink, ik ben een van de initiatiefnemers van Stichting MidWest.

Samen met buurtbewoners maakten we vanaf 2013 van een zwart gat in onze wijk een levendige buurtplek. We waren een voorbeeldcase voor maatschappelijk initiatief. Maar eind vorig jaar werd het een probleemdossier.

We hebben het hier vanmiddag over de juridische second opinion van het zogenaamde midwesttrustmodel. Maar MidWest is meer dan een gebouw op een lijst van de afdeling vastgoed. Het is een onderdeel van een beweging in Amsterdam West die ingezet is sinds 2010. En voor een goede afweging is deze context cruciaal.

 

Het begon zo goed. Het initiatief van een aantal buurtbewoners om een leeg schoolgebouw nieuw leven in te blazen viel in goede aarde bij stadsdeel en centrale stad;

Er kwam een bestuursopdracht, een experiment. MidWest, maar ook oa. GeefomdeJan Eef en de Noorderparkkamer werden een pilot voor Trustontwikkeling.

In 2014 werd de pilot bestendigd door een oa een Collegebesluit;

Er werd door het college besloten tot een andere wijze van waardebepaling van maatschappelijk vastgoed voor trustontwikkeling;

En het ging het heel goed met MidWest , met een bezetting van 85% werd break even gedraaid en werden we financieel zelfstandig. Ondernemers en buurtinitiatieven wisten midwest te vinden.

 

En toen was het november 2014.

Terwijl MidWest in de eindsprint was om de deadline van 1/1/2015 te halen, was er plotseling vanuit het collegebeleid geen draagvlak meer voor trustontwikkeling. Terwijl MidWest bij de notaris zat waren er vanuit de gemeente andere plannen. Uit notulen van die tijd is terug te lezen; de openbare verkoop van een gebouw brengt financieel meer op dan een uitgifte als wijkonderneming.

 

En na vijf maanden bungelen deed de gemeente in mei een nieuw aanbod. In dit voorstel niets over participatie, community trusts en leefbaarheid. En in eens mochten we het gebouw huren. Terwijl dat vanaf het allereerste begin uitgesloten was. Het voorstel was simpel: kopen voor € 1,2 miljoen of huren voor € 50,- ( €68.000 per jaar).

Alsof er twee compleet nieuwe partijen aan tafel zaten.

Toen kreeg MidWest ook inzage in een notitie over het juridische kader.

Het model waar midwest samen, gezamenlijk met de gemeente jarenlang aan gewerkt had was ineens vanuit Europese regelgeving niet staatsteun proof meer. En het model zou in strijd zijn met de Wet Markt & Overheid.

Stichting MidWest is sinds eind 2014 in een vrije val terecht gekomen. De toekomst is onzeker en dat heeft direct consequenties voor de medewerkers, de verhuur en de programmering.

Het oude verwaarloosde gebouw met lekkend dak, slechte isolatie en een kapotte cv installatie, is een grote kostenpost die met de huidige bezetting niet langer haalbaar is.

 

De afgelopen jaren heeft MidWest intensief samengewerkt met ambtenaren, bestuurders en raadsleden om een nieuw verdienmodel te ontwikkelen. MidWest wil hier graag in blijven investeren. Maar dat lukt alleen als de gemeente aan boord is en haar afspraken na komt.

Helaas lijkt het er nu op dat nieuw beleid belangrijker is dan eerder genomen besluiten.

En helaas lijkt het er ook op dat het grote geld het gaat winnen van een succesvol maatschappelijk initiatief

En helaas gaat deze discussie vanmiddag over de jurische haalbaarheid van een erfpachtoverdracht. Terwijl het natuurlijk gaat over wat het College nog wil investeren in burgers die zelf de verantwoordelijkheid nemen voor leefbaarheid in hun buurt en in hun stad.

 

Dank voor uw aandacht.

 

“Zin om de vergadering over MidWest terug te kijken? Dan kan dat hier . Vanaf ongeveer 1.56 min.”

Terug naar nieuwsoverzicht

Ik wil MidWest-nieuws!


Email
Voornaam
Achternaam
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer iets in MidWest.