We zijn in MidWest nu halverwege de verbouwing en de ster van de renovatie tot nu toe, is toch wel het terrazzo. Tientallen meters liggen te blinken in de gangen. Bevrijd van onder de laag linoleum. Dagelijkse zullen weer tientallen mensen over de vloeren lopen, waar in de jaren twintig Italiaanse ’terrazzowerkers’ honderden uren ambacht in staken. Ze legden in Amsterdam op grote schaal terrazzovloeren aan in de Amsterdamse School-gebouwen. Allemaal nog met de hand gegoten en gepolijst. Het waren hoogtijdagen voor de terrazzo-industrie waar vele Italianen voor in Amsterdam werkten. Zoals er nu Bulgaren en Tsjechen tijdens de verbouwing hard aan de renovatie werken in MidWest. Een mooie herhaling van de geschiedenis in nét een ander jasje.
Terrazzowerkers in de Marco Polo
De meeste van deze terrazzowerkers kwamen uit de Italiaanse streek Friuli. Zo ook Tino Tomé, die vlak na de oplevering van het gebouw van MidWest in 1926, in dezelfde straat -de Marco Polostraat- zijn terrazzobedrijf vestigde. Heel wat badkamervloeren en aanrechtbladen in de Baarsjes zijn nog van Tino’s hand. Bijna een eeuw later doet zijn kleinzoon Aldo Corradi de renovatie van de terrazzovloeren in ons pand. Hij had het behoorlijk druk, maar toen hij hoorde dat het om de buurt waar hij opgroeide ging, wilde hij de klus toch graag doen.
In dit filmpje uit 1983 -gemaakt door migranten-tv- is Aldo te zien als klein jongetje met een grote bos krullen en een blauw jasje. En hoor je hoe Aldo’s opa en oom – in onvervalste Italiaanse en Amsterdamse tongval- over het terrazzo-ambacht vertellen. “Als je geen liefde hebt voor ’t terrazzo-maken, begin d’r maar niet an.” En zo is het nog steeds.