Volgens de wereldberoemde middeleeuwse zenmeester Dōgen (1200-1253) zijn de abt en de kok de belangrijkste mensen in het klooster. Terwijl de abt de kloosterlingen spiritueel voedt, zorgt de kok voor het dagelijkse voedsel, waardoor je al jouw taken energiek uit kan uitvoeren. Omdat het bereiden van een goede maaltijd van cruciaal belang is, schreef Dōgen het traktaat ‘Instructies voor de kok’. Uit deze tekst blijkt dat koken een metafoor is voor een zenboeddhistisch leven. Ben je in staat om al jouw handelingen zo te verfijnen als een perfect uitgebalanceerde miso-soep? En lukt het je om geen enkele rijstkorrel te verspillen? Michel Dijkstra gidst je door Dōgens filosofische keuken.
Michel Dijkstra is kenner van Dōgens zenleer. In 2019 promoveerde hij op een vergelijking van de Japanse denker met de Duitse mysticus Meister Eckhart, in 2020 publiceerde hij De essentie van Dōgen (ISVW Uitgevers) en voorjaar 2026 verschijnt de bloemlezing Een zilverreiger in het maanlicht: de filosofie van zenmeester Dōgen (Boom). Recent publiceerde hij Japanse filosofie: de denkweg van verfijning en verbinding (Boom, 2024), het eerste Nederlandstalige overzichtswerk over het denken uit het Land van de Rijzende Zon.
woensdag 4 juni | 19:00u | Café MidWest, Amsterdam
Kaartjes via Vuurwerk Filosofie