Agenda

Het Filosofisch Diner, Vechten voor democratie

Elke eerste woensdag van de maand in MidWest biedt Het Filosofisch Diner verdieping op actuele kwesties. Tijdens het eten ga je in gesprek met je tafelgenoten. Zo leer je nieuwe mensen kennen, terwijl je blik op een specifieke vraag wordt verbreed of verdiept.

Het diner vindt maandelijks plaats en elke keer staat een ander thema centraal. Dat wordt ingeleid door een deskundige spreker, die daarmee vragen opwerpt om tijdens het eten te bespreken. Bovendien eindigt het diner altijd met poëzie, spoken word of muziek, om uitdrukking te geven aan wat je minder goed in alledaagse woorden kunt vangen.

Wat kunnen zoal de bedreigingen zijn voor een democratische, open samenleving? Ewoud Kieft heeft dat uitvoerig onderzocht en beschreven. Maar misschien wel juist doordat hij daar jarenlang mee bezig was, begon het hem op te vallen dat het verhaal van de democratie vaak wordt verteld aan de hand van wat haar bedreigt.

In zijn laatste essay Vechten voor democratie, dat afgelopen november verscheen, komt Ewoud tot de conclusie dat het niet genoeg is om de democratie te verdedigen door te waarschuwen voor haar tegendeel, en gaat hij op zoek naar een positief verhaal en probeert hij te achterhalen wat er nodig is voor een levendige democratische cultuur, waarin recht wordt gedaan aan fricties en conflicten, tegenstanders elkaar in loyale vijandschap bestrijden, en wantrouwen weer gezond in plaats van destructief kan zijn.

In Trouw en de Volkskrant verschenen uitgebreide interviews over Vechten voor democratie.

Ewoud Kieft is schrijver en historicus, schreef historische boeken maar ook een toekomstroman (De Onvolmaakten). Hij werd bekend met zijn boeken over de aantrekkingskracht die oorlog had in vroeg-twintigste-eeuws Europa (Oorlogsenthousiasme) en de aantrekkingskracht die de nazi-ideologie uitoefende in de jaren twintig (Het Verboden Boek).

woensdag 1 maart 2023 | 19:00u | Café Midwest

Kaartjes via Vuurwerk Filosofie

Terug naar agenda overzicht

Ik wil MidWest-nieuws!


Email
Voornaam
Achternaam
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer iets in MidWest.