Agenda

Kindermuseumlab

In de periode 2023-2025 krijgen Amsterdamse kinderen (9-12 jaar) de kans om mee te denken over het stadsmuseum van de toekomst. Hoe ziet dat eruit? En hoe ziet het ultieme museum voor en door kinderen eruit? Door het volgen van lab-sessies, samen te werken aan kunstwerken, tentoonstellingen samen te stellen, en een kinderklankbordgroep en kinderdirecteur te installeren bouwen Amsterdamse kinderen mee aan hun eigen kindermuseum. Ze helpen om de blik van het publiek en personeel te openen en het museum dé plek voor kinderen te maken. Maar bovenal, biedt het maken van en kijken naar kunst voor de kinderenmogelijkheden om te reflecteren op henzelf, hun omgeving en de wereld.

De eerste labsessies
In de zomer van 2023 – 28 augustus t/m 1 september – starten we het project met labsessies in de stadsdelen West, Nieuw-West, Noord en Oost.

De lab-sessies worden gehouden bij culturele instellingen in de stadsdelen zelf. Iedere dag bestaat uit theorie in de ochtend en kunst maken in de middag. De ochtendsessies staan in het teken van het museum. De kinderen gaan op bezoek bij de drie locaties van het Amsterdam Museum die geopend zijn, de Amsterdam Museum-vleugel in het Hermitage-gebouw, Huis Willet-Holthuysen en het Collectiecentrum in Noord waar ca. 100.000 voorwerpen worden bewaard.

In sessies met educatie-en museumexperts gaan de kinderen vervolgens in gesprek over het kindermuseum van de toekomst en aan welke voorwaarden dit moet voldoen. Iedere middag werken de kinderen aan een gezamenlijk kunstwerk. De kunstopdrachten sluiten aan bij beeldende kunst, performance, theater, muziek, dans en design, maar belangrijker nog: ze stimuleren interdisciplinariteit. Zij weerspiegelen thema’s, werkwijzen en concepten uit de hedendaagse kunst en bieden mogelijkheden voor kinderen om te reflecteren op henzelf, hun omgeving en de wereld.


28 augustus – 1 september | 10-16u | Midwest
Aanmelden via het Amsterdam Museum

aanmelden kan tot 14 augustus

Het Elja Kindermuseumlab wordt mogelijk gemaakt door de ELJA FOUNDATION

Terug naar agenda overzicht

Ik wil MidWest-nieuws!


Email
Voornaam
Achternaam
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer iets in MidWest.