Nieuws

Kippenpost

Schermafbeelding 2015-07-09 om 18.01.10

Aan de leg! – eierverdeling

Met het lengen van de dagen en volwassener worden van de kippen zijn er steeds vaker eitjes in het hok te vinden. Het maximum aantal aangetroffen eieren is nu 4 op 1 dag. Helaas leggen de minimaal vier kippen die aan de leg zijn nog niet iedere dag een ei. Om ingewikkelde verdeelsystemen te voorkomen is het voorstel dat je vanaf heden bij je voerbeurt ook de eitjes die die dag gelegd zijn mee kan nemen. De kippen leggen meestal tussen 9-14u. Het kan op zo’n dag meezitten, het kan tegenzitten.

De eitjes die tot nu toe gelegd zijn heb ik verzameld. Diegene die deelnemen zonder voerbeurten krijgen -hopelijk dit weekeinde- een apart mailtje wanneer ze deze eitjes kunnen ophalen.

Voerbeurten

Het belangrijkst bij de voerbeurt is het verschonen van het water en het schoonspoelen van de waterbak. Verder het aanvullen van het voer, maar dat hoeft niet iedere dag te gebeuren. Verlepte groente en uitgedroogd brood graag uit de ren verwijderen. Kom je vroeg dan valt vaak ook de poep nog uit het nachthok te scheppen. Vooralsnog werken we met de intekenkalender die in de ‘broodbar’ van midwest hangt. Je kan daar op intekenen. Dit in afwachting van een makkelijker systeem. De cijferslotjes zijn nog niet binnen, het sleuteltje hangt aan de rechterzijde onder het overstekend stukje van het dak aan een spijkertje.

Eén worm is geen worm

Ondertussen is ook steeds duidelijker waar de kippen dol op zijn. Een worm in het hok leidt tot sprintende kippen, maar als het maar 1 worm is ook tot het nodige onderlinge geharrewar. Het blijkt dat cervelaat erg veel op wormen lijkt. Wel in kleinere stukjes snijden! De kippen zijn ook dol op vers loof of bladgroenten. En brood. Maar, zoals eerder gemeld, alles met mate. En variatie houdt ze bezig.

Het kan handig zijn om brood of groenvoer in het korfje dat bij het deurtje hangt te stoppen. De kippen moeten dan wat moeite doen om het er uit te halen en ze vertrappen het niet. Verder is er ook sinds vandaag de kippenvoetbal. Deze kan je vullen met wat voer en hopelijk gaan ze er mee dribbelen.

Vergroting ren

Het gaas is binnen, we gaan binnenkort de ren vergroten. Er volgt nog een aparte oproep voor mensen die hieraan mee willen werken.

Trubbels

Is er iets met de kippen, kan je een voerbeurt alsnog niet, vragen?  Mail naar Oscar.

Tôk

Terug naar nieuwsoverzicht

Ik wil MidWest-nieuws!


Email
Voornaam
Achternaam
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer iets in MidWest.