Nieuws

MidWest blijft bestaan!

schermafbeelding-2016-09-27-om-14-48-56

Na een lange tijd van onzekerheid is het eindelijk zover: MidWest heeft een toekomst. 

Sinds 1 september is de stichting eigenaar geworden van het voormalige schoolgebouw aan de Cabralstraat.

Nu de toekomst is veiliggesteld wordt het gebouw de komende maanden gerenoveerd zodat het begin 2017 klaar is om alle gebruikers en bezoekers weer te ontvangen. De ondernemers die nu al een werkplek hebben in MidWest blijven de komende maanden, ook tijdens de verbouwing, gebruik maken van het gebouw. 

Momenteel huren zo’n 40 ondernemers, creatieven en bedrijven een werkplek of kantoorruimte op de 1e of 2e etage in MidWest. Daarnaast maken een groot aantal bedrijven, theatergroepen, muzikanten, culturele- en buurtinitiatieven en buurtbewoners gebruik van de kantine en lokalen op de begane grond van het gebouw. Niet alleen het gebouw wordt toegankelijk voor de buurt, ook de twee tuinen aan weerszijden van het voormalige schoolgebouw worden gebruikt als ontmoetingsplek en boomgaard door buurtbewoners. Zo is er Coop KipWest: een kippenhok met 5 kippen die verzorgd worden door een aantal gezinnen uit te buurt. Er is een Leemoven voor de buurt, bijenkasten van Imkerij Kabokkel en een Proefstation in de Boomgaard waar kunstenaars en ontwerpers experimenteren met groen en water in de publieke buitenruimte.

MidWest is momenteel  in gesprek met een partij die een deel van de begane grond gaat huren. Deze ondernemer gaat activiteiten organiseren in MidWest en gaat daarnaast horecafaciliteiten aanbieden in de kantine. Het is helaas nog te vroeg om de partij nu al bekend te maken, de verwachting is dat we er voor het eind van het jaar meer over kunnen zeggen.

Eerder dit jaar maakte MidWest bekend dat ze ging samenwerken met Buro van Stigt/De Hallen. Deze samenwerking is helaas voor de zomer beeindigd omdat de partijen er samen niet uitkwamen. In de zomer heeft MidWest een nieuwe investeerder gevonden. Een bedrijf uit Amsterdam, dat er voor kiest om op de achtergrond te blijven, heeft de aankoop en de renovatie van het gebouw gefinancierd middels een lening aan de stichting. De investeerder wil graag een maatschappelijke rol spelen door te investeren in Amsterdamse initiatieven met een sociale impact zoals MidWest. 

Stichting MidWest is sinds 2012 met de gemeente Amsterdam in gesprek over een duurzame bestemming van Cabralstraat 1 als wijkonderneming. Ondanks eerder gemaakte afspraken en genomen besluiten over oa. de waardebepaling van het gebouw en het samen ontwikkelen van een ‘community trust model‘ bood de gemeente MidWest in juni 2015 het gebouw aan voor een marktconforme prijs. Deze prijs heeft aanzienlijke gevolgen voor oorspronkelijke plannen voor de programmering en de toegankelijkheid van het gebouw. Maar toch ging de stichting eind 2015 in op het aanbod. Dit was de enige manier om het gebouw voor de buurt te behouden en de doelstellingen als sociale onderneming om de wijkeconomie te verbeteren, talenten te ontwikkelen en een culturele en sociale plek, te realiseren. 

Terug naar nieuwsoverzicht

Ik wil MidWest-nieuws!


Email
Voornaam
Achternaam
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer iets in MidWest.