Nieuws

Morgen is een nieuwe dag

Soms word je zo opgeslokt door je to do-list dat je vergeet te zwaaien naar de mensen om je heen. Vorig jaar september meldden we blij dat de stichting MidWest het gebouw aan de Cabralstraat 1 eindelijk gekocht had. Vervolgens werd het een half jaar stil en waren we ‘opeens’ aan het verbouwen. Maar wat is er eigenlijk gebeurd en belangrijker nog: wat gaat er gebeuren? Bij deze zwaaien we naar de mensen om ons heen: joehoe!


foto: Bram Budel

Ontstaansgeschiedenis in het kort

Voor iedereen die sowieso onbekend is met het MidWest-verhaal, hier de korte versie:
Een groepje Amsterdam West-bewoners maakt zich zorgen over de verwaarlozing van gemeenschapskapitaal, een prachtig, leegstaand, oud schoolgebouw aan de Cabralstraat 1. Ze richten de stichting MidWest op om het gebouw weer van waarde te laten zijn voor de hele buurt. Er volgen jaren van gesprekken met gemeente en investeerders om te zorgen dat de stichting het gebouw mag gaan beheren en levendig mag maken. Ondertussen is er een sociale en culturele programmering en huren ondernemers uit de buurt er hun werkplek. Zo ontstaat een waardevolle buurtplek, die ook nog eens financieel zijn eigen broek op kan houden. Eind 2016 koopt de stichting het gebouw van de gemeente met behulp van een fantastische investeerder. Dan begint de rigoureuze verbouwing aan het verwaarloosde pand.

Wat het straks is

En daarmee zijn we aangekomen in het nu. De vraag is natuurlijk: wat gaat er gebeuren? Het antwoord is simpel: in januari 2018 gaat MidWest weer officieel open en is dan ‘een plek voor mensen die zichzelf en anderen willen laten groeien.’ Een sociale onderneming zonder winstoogmerk. Straks kun je in dit prachtige, gerestaureerde architectonische icoon een werkplek huren.  Een espresso in de kantine bestellen, een mooie zaal huren voor je yogales, vergadering of workshop. Met het geld dat MidWest daarmee verdient, ondersteunen we of beginnen we sociale initiatieven.

DSC_0040 kopie

Van zwart gat naar anker

Daarmee lijkt de droom van Anita Groenink –bekend in de Baarsjes als ‘buurtfundamentalist’- eindelijk uit te komen. In 2013 was zij een van de initiatiefnemers van MidWest. Het heeft vier jaar bloed, zweet en tranen gekost, maar straks is het ‘zwarte gat in de buurt’ wat de Cabralschool was, een anker in de buurt. Anita: ”Het moet een plek voor de buurt worden, die iedereen kent. Dat je kunt zeggen, ‘Ik woon rechts achter MidWest’, en dat mensen dan weten wat je bedoelt.”

4875_219604404836766_711041718_n

Was van de anti-kraak bewoners in 2013

Talent uit de buurt

Vanaf het begin had Anita voor MidWest een ‘andere manier van ondernemen’ in petto. En dat kán. ”Kijk naar bedrijven als Tony Chocolony. Bij de bedrijfsbeslissingen is steeds de sociale missie leidend. Geld verdien je om die missie te ondersteunen in plaats van andersom.” Bij MidWest wordt dit vertaald in een model waarbij de huur van het pand, het onderhoud en de sociale programmering betaalt wordt uit onder andere de verhuuropbrengst van werkplekken en (vergader)ruimtes tegen een redelijk tarief. De ZZP’er of het kleine bedrijf uit West kan een werkplek huren in een van de prachtige schoollokalen. Daarnaast moet het voor hen een prikkelende omgeving zijn, vol inspirerende doeners. Een plek ‘where the rubber hits the road.’ Met -op de openbare benedenverdieping- ondersteunende horeca in de oude gymzaal en een sociale en culturele programmering voor de hele buurt. Projecten rond thema’s als armoedebestrijding, arbeidsparticipatie en empowerment staan al op stapel. Cultuur wordt hopelijk ingevuld met veel talent uit de buurt op het gebied van muziek, kleinkunst, film en fotografie. Anita: ”En allemaal kwalitatief goed. Iedereen die de Baarsjes kent, weet dat het hier gonst van het talent.”

Nederland, foto: Bram Budel

Try-outs van een kindervoorstelling in 2015

De oude schoolkantine van het gebouw maakt plaats voor een (film)zaal met een podium voorzien van licht en geluid. De gymzaal wordt de nieuwe ‘kantine’ en moet dé ontmoetingsplek van MidWest worden. Er komen openslaande deuren naar de tuinen, waar de bijen zoemen, de kippen scharrelen en waar buurtbewoners experimenteren met groen en water.

De wind eronder

Begin 2018 is MidWest dus back in business. Tot die tijd zitten we in de verbouwing. Onder het linoleum in de gangen komen prachtige terazzovloeren tevoorschijn, de hele gevel wordt gerenoveerd en het interieur wordt gerestaureerd en opgefrist. De ZZP’ers die nu al een plek huren, bijten ondertussen nog even door als de drilboor weer in de gevel gezet wordt.

Schermafbeelding 2014-12-05 om 12.36.48

Anita Groenink

Anita: “Met die mensen ben ik zo blij! Dat is echt de harde kern.” Al vanaf december wordt er namelijk gewerkt aan het pand. Asbest, damwanden, kelderinjectie, elektra… alles wordt onder handen genomen. Een megaproject –geheel geleid door Anita- waardoor het dus een hele tijd stil was rond haar buurtactivisme. Anita: “Ik heb al die tijd weinig van me heb laten horen in de buurt. Dit project heeft zoveel voeten in de aarde gehad. Ik heb me een beetje ingegraven. Maar dat wordt hopelijk anders na het officiële openingsfeest begin 2018 . Nu ik weer wind mee heb, kan ik hier in MidWest straks anderen –die tegenwind hebben- weer een zetje in de rug gaan geven. Dat is waar het mij uiteindelijk allemaal om begonnen is.”

 

Terug naar nieuwsoverzicht

Ik wil MidWest-nieuws!


Email
Voornaam
Achternaam
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer iets in MidWest.