Nieuws

Regen in MidWest

Schermafbeelding 2015-02-19 om 00.48.04Bij regen denken wij in MidWest aan de dweildiensten op de gang op de tweede etage. En aan de kolenkelder die soms gestaag vol loopt. We denken aan onze ondergrondse rivier in de kruipruimte maar ook aan de grote plassen op het plein. Maar sinds kort denken we ook aan ‘slim met regenwater’ om gaan. Amsterdam Rainproof is een initiatief van Waternet en de gemeente Amsterdam en zij hebben als doelstelling om Amsterdam slimmer met regenwater om te laten gaan. Bij MidWest zijn ze daarmee op een goed adres. We kunnen wel wat slimmigheidjes gebruiken en de aankomende renovatie is een uitgelezen mogelijkheid om het gebouw en zijn directe omgeving slimmer te maken.

Jos Noordzij, onze renovatie-trainnee vertelt: “MidWest en slim regenwater, waar kun je dan aan denken? Verwacht niet meteen een compleet regenwater toiletspoel systeem. Denk eerder aan een aantal kleine, slimme ingrepen, waarmee regenwater langer wordt vastgehouden voordat het in het riool terechtkomt. Dat kan bijvoorbeeld met een moslaag op het dak, slimme regenpijpen, en met wateropslag in de tuin.

Dat mes snijdt aan meerdere kanten. In natte periodes wordt het stadsriool ontlast, terwijl in droge periodes juist extra water voorhanden is. Dat kan worden gebruikt voor bevloeiing van planten, wat vervolgens weer de biodiversiteit om het gebouw heen ten goede komt (insecten, vogels). Ook draagt het ’s zomers bij aan een koeler gebouw, wat extra energielasten bespaart.

De komende tijd gaan we de haalbaarheid van de verschillende opties bestuderen. Het zou natuurlijk mooi zijn om tijdens de aankomende renovatie het maximale eruit te halen. Zodat ons mooie MidWest straks niet alleen wordt opgeknapt, maar nog beter wordt. Niet alleen voor ons, maar voor onze hele omgeving.”

De Tuin van Jan, achter het Jan Maijenplein, is zo’n bestaand Rainproof-project. ‘Onze’ Marjolein en ‘onze’ Arnoud zijn de initiatiefnemers.

Terug naar nieuwsoverzicht

Ik wil MidWest-nieuws!


Email
Voornaam
Achternaam
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer iets in MidWest.