Nieuws

Waar droomt ze van?

Voor vrouwen is het nog steeds niet zo vanzelfsprekend om ‘alles maar te kunnen dromen’. Oudere vrouwen zijn zich hier sterk van bewust omdat zij zijn opgegroeid in een andere tijdsgeest. ‘Daarom is het belangrijk dat we een podium bieden aan dromen van vrouwen. Ook die van oudere vrouwen, als het aan mij ligt, juist die van oudere vrouwen’ zegt Fiona Harmsen van De Sociologie Praktijk. In samenwerking met Flora Dekkers van Het Jonge Dromers Collectief maken zij een verbinding tussen jonge en oudere vrouwen, wat zijn de overeenkomsten en wat kunnen zij van elkaar leren. ‘Ik vind het heel belangrijk dat jongeren gevraagd worden naar hun dromen. Dat is niet in ieder gezin even normaal’, vertelt Flora Dekkers van het Jonge Dromers Collectief.

‘In Irak werden mijn dromen meer gestimuleerd dan hier. Tegelijkertijd zijn vrouwen hier vrijer dan in Irak’, aldus Meryame, een van de deelnemers.

In de ‘huiskamer’ op het Mercatorplein waren op 23 september jl. deze interviewfragmenten te beluisteren. Want stel je bent een vrouw van ver in de tachtig. Wie vraagt er dan nog naar je dromen? En in hoeverre verschillen dromen van oudere vrouwen met die van jongere vrouwen? Op het plein kunnen vrouwen èn mannen met elkaar praten over vrouwelijk verzet, dromen en de buurt.

Vooroordelen
De gesprekken van de vrouwen weerleggen ook de onbewuste vooroordelen. Nederland vindt zichzelf erg progressief wat betreft vrouwenemancipatie, maar een van de deelnemers met Surinaamse roots vertelde dat zij 75 jaar geleden in Suriname als vrouw al naar een militaire opleiding kon. Ook de gesprekken met jonge vrouwen leggen bloot dat de emancipatie nog niet voltooid is. ‘Het voelt niet alsof wij hetzelfde kunnen bereiken als mannen, maar waar het dan precies in zit is heel subtiel en ongrijpbaar’, overdenkt de 16-jarige Hannah tijdens de gesprekken.

 

Luister hier naar de verhalen van vrouwen uit De Baarsjes:

 

MidWest maakt samen met lokale makers, doeners en denkers de buurt mooier. We verzamelen verhalen, brengen mensen bijelkaar en laten buurtbewoners ontdekken waar hun talent of dromen liggen. Dat kunnen we mogelijk maken met de opbrengsten uit zaalhuur en bijdragen van huurders, donateur en subsidiegevers voor diverse sociale en culture projecten en initiatieven. Heb jij ook een goed idee, een plan of een droom? Vertel het ons.

 

onze huiskamer tijdens de MercatorMarkt op Burendag

onze huiskamer tijdens de MercatorMarkt op Burendag

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht

Ik wil MidWest-nieuws!


Email
Voornaam
Achternaam
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer iets in MidWest.