Nieuws

Persbericht

Wijkonderneming in Amsterdam West neemt leegstaand schoolgebouw in gebruik

Amsterdam, 28 maart 2013 – Stichting MidWest, uit Amsterdam West, gaat met ingang van 1 april 2013 het voormalige schoolgebouw de Wissel op de Cabralstraat in de Baarsjes in gebruik nemen, herontwikkelen en programmeren tot een levendige en bedrijvige plek in Amsterdam West. Godfried Lambriex, portefeuillehouder Stadsdeel West: “MidWest versterkt de economie op de grens van ondernemerschap en maatschappelijke betrokkenheid. Initiatieven als MidWest zijn een antwoord op de behoefte aan dynamiek, levendigheid en werk in de buurt. MidWest daagt de overheid uit buurtbewoners de regie te geven en zelf een faciliterende rol te pakken.”

Aantrekkelijke verzamelplek – Buurtbewoners Nathalie van Hoeven, Arnoud Hekkens en Anita Groenink gingen in 2011 om de tafel met Stadsdeel West en eigenaar Dienst Maatschappelijk Ontwikkeling (DMO) van de gemeente Amsterdam. De plannen van MidWest om het voormalige schoolgebouw te gaan herontwikkelen tot aantrekkelijke verzamelplek voor ondernemende buurtbewoners werd positief ontvangen. Freek Ossel, wethouder Wijkaanpak: “Ondernemende bewoners die zelf de handen uit de mouwen steken en investeren in de buurt, helpen zo’n buurt verder. Dit soort sociaal ondernemerschap is onmisbaar voor wijken die vitaal willen blijven.”

Coöperatie – Stichting MidWest pakt dit samen met Bart de Groot van Beehive op. Van Hoeven: “MidWest krijgt een coöperatieve vorm zodat naast de drie initiatiefnemers en Beehive, er in de toekomst meer bewoners en ondernemers kunnen toetreden tot de coöperatie. De basisafspraak is dat er geen winst afvloeit, alles wordt weer geherinvesteerd in de wijk.”

Geef om de Jan Eef – Initiatiefnemers Arnoud Hekkens en Anita Groenink leerden elkaar kennen via Geef om de Jan Eef. Ze zijn ervan overtuigd dat de Jan Evertsenstraat en omgeving meer bedrijvigheid nodig heeft om uit te groeien tot een sterke en een aantrekkelijke wijk voor bewoners en ondernemers. Groenink: “Het verlaten en in verval geraakte schoolgebouw aan de Cabralstraat is de perfecte plek voor een wijkonderneming gericht op bedrijvigheid en ontmoeting. Zo’n 50 ondernemers en maatschappelijke initiatieven zullen gebruik gaan maken van het sfeervolle pand.” Hekkens: “We hebben met de Baarsjes Muziekdag, afgelopen november, laten zien hoe goed het gebouw te benutten is voor voorstellingen, theater en muziek. We zetten de deuren weer open voor het publiek!”

DSC_0247Schermafbeelding 2012-04-13 om 23.31.42foto’s zijn rechtenvrij te gebruiken

Terug naar nieuwsoverzicht

Ik wil MidWest-nieuws!


Email
Voornaam
Achternaam
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer iets in MidWest.