Nieuws

Winnen of verliezen

Toen de energieprijzen door het dak schoten in 22/23 kwam Wendela Troll in actie. Met haar Energiewending gingen we vanuit MidWest samenwerken om Amsterdammers in West te helpen om warm en betaalbaar de winter door te komen. We bouwden een geweldig team, kregen financieel steun van Stadsdeel West en in het najaar van 2023 hadden we al 500 woningen gefixt en gecoacht.

We werden dikke vrienden met andere lokale organisaties zoals De Groene Hub in Zuidoost Siward Zomer, Maartje Bos, 02025 Pauline Westendorp, K Buurt Mike Brantjes Jungle Amsterdam Jannekee Jansen op de Haar Fixbrigade NL Bas Ruis, Weesp Duurzaam Hans Hamstra Geert Kotter Red Amsterdam Noord Selli Altunterim. Amsterdamse lokale helden die in buurten en wijken de handen uit de mouwen steken om de leefbaarheid te vergroten.

Met deze wereldverbeteraars werkten we in de zomer samen om de gemeente Amsterdam op andere ideeën te brengen over de aanbesteding van de Energiebespaarservice van bijna €10 mio. “Stop de Tender” riepen we: “Zoek een andere manier van zakelijk en waardevol samenwerken met lokale organisaties, de aanbestedingsmethodiek past niet bij deze maatschappelijke opgave.” Het werkte. We werden gehoord (althans dat dacht ik). Er waren gesprekken, afstemrondjes en consultaties. En, ja, de voorwaarden van de tender werden aangepast. Meer ruimte voor sociale initiatieven werd oa. ingebouwd.

De wethouder Zita Pels kwam een kijkje nemen in MidWest. Dat was een mooi bezoek. Ons gevoel voor urgentie en onze zorgen kwamen overeen. Met vertrouwen in ons Energiewending/MidWest team, onze nieuwe groep vrienden en met vertrouwen in een goede afloop gingen we voor de tender. Het waren maanden van lange, hele lange dagen schrijven, afstemmen, strategie bepalen, rekenen, doorrekenen en Niek Prast ging nog een keer doorrekenen. Governance stukken moest Bram Budel aanleveren. Er waren controlevragen, statutengedoe. Er kwam geen einde aan.

En toen…wonnen we de tender. Een opdracht van Amsterdam om 500 huishoudens in West te fixen en te coachen en warm de winter door te helpen in 2024. Wat een geweldig nieuws. Hard work pays off.

Maar toen kwam de klap. Wij hadden dan wel gewonnen. Net als Weesp Duurzaam en De Groene Hub/K Buurt. Maar Jungle Amsterdam/Fixbrigade Amsterdam, ons koninklijke en beproefde voorbeeld, had geen enkel perceel gegund gekregen. Geen. Niks.
Dus geen samenwerking tussen Fixbrigade en Energiewending in West en Nieuw West. Geen samenwerking in Amsterdam Noord. Geen samenwerking in Zuid en Centrum en Oost.

Het duurde dus even een paar weken, maanden bijna. Tot wij in MidWest de bladzijde konden omslaan. We zijn vrienden rijker. We weten nu dat wel een tender kunnen binnenslepen (dikke SO naar Wendela). En dat dat niet alleen veel tijd, nachtelijke uren maar ook gezondheid kost.

Maar dat tenderen. Dat werkt dus echt niet. We hebben ons perceel gewonnen. Maar het voelt helemaal niet als winnen. Is het gek dat ik zeg dat we in Amsterdam juist hebben verloren?

Terug naar nieuwsoverzicht

Ik wil MidWest-nieuws!


Email
Voornaam
Achternaam
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer iets in MidWest.