Jacoba van Tongeren woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog in De Baarsjes, in de Antillenstraat. Zij was de leider van de verzetsorganisatie ‘Groep 2000’. Een vrouw als leider van een verzetsgroep. Het leidde zelfs binnen het verzet tot discussies. Mannen maakten in die tijd immers veelal de dienst uit.
Groep 2000 bestond uit zo’n honderdvijftig mannen en vrouwen. Ze hielpen duizenden onderduikers en voorzagen ze van voedselbonnen. Om aan bonnen te komen overvielen ze distributiekantoren in Amsterdam en omgeving. Jacoba bracht de voedselbonnen deels zelf naar de onderduikadressen. Daar dankt zij haar bijnaam “de Bonnenkoningin’ aan. Het ging niet altijd goed. De daden van groep 2000 leidden zelfs tot het vuurpeloton voor 30 politieke gevangenen in het Weteringplantsoen op 12 maart 1945.
De voorstelling De Bonnenkoningin uit De Baarsjes schildert de dilemma’s en de keuzen waar Jacoba en haar groep voor stonden. Het gaat over de moed die nodig was om dit werk te doen. En het vertelt het verhaal waar Jacoba als vrouw binnen het verzet in Amsterdam mee te maken kreeg.
Tachtig jaar na de bevrijding willen we de moedige daden van Groep 2000 doorvertellen. Om hen te eren, maar ook om te kijken welke inspiratie we daar uit kunnen halen. Na afloop van de vertelling is er een dialoog over de vraag wat vrijheid en verzet in deze tijd betekenen. Wat zou Jacoba doen als ze nu leefde…
Een voorstelling door Yannick Weermeijer, organisatie door het Comité 4 en 5 mei De Baarsjes.
dinsdag 8 april | 20:00u | Café MidWest, Amsterdam
De toegang is gratis.
Meer info.